marți, 20 august 2013

6 leacuri medievale pentru 6 probleme contemporane

De Festivalul Medieval voi scoate din tolba de povestitor 6 leacuri medievale pentru tot atâtea probleme contemporane.

Nu-ți fie frică, vei ști drumul... spre Casa Altemberger, Sala cu Coloane (Muzeul de Istorie - Sibiu, str. Mitropoliei nr. 2) 




23.08
10:00 - 11:00 - "Breasla Medievală sau expunere despre cea mai performantă formă de asociere profesională din istoria acestor locuri"

15:00 - 16:00 -"Turnirul Superstițiilor"





24.08
10:00 - 11:00 - "Tarot. Instrumentul maestru în deslușirea văzutului și a nevăzutului" 
Tarotul este un alfabet, o "scriere" simbolică al unui sistem de comunicare universal valabil. În ciuda faptului că cele mai vechi repere cronologie reclamă sfârşitul secolului al XV-lea, Tarotul poate fi la fel de bine aliniat în cele mai vechi dintre limbile scrise. Este foarte posibil ca simbolistica Tarotului să se fi născut în momentul magic, când omul a conştientizat reprezentarea, dar nu a sunetelor, ci a stărilor interioare şi a lumilor care din când în când se lasă privite din această dimensiune.  

15:00 - 16:00 - "Magia. Trecut, prezent, viitor sau scurt istoric al faptelor controversate din jurul unui subiect tabu."
Chiar dacă evul mediu a trecut, iar prezența sa se face remarcată prin evenimente culturale tematice (gen Festival Medieval), mulți dintre contemporani sunt, în continuare, tentați să arunce magia în cușca lucrurilor necurate sau anatemizate.
Este locul și timpul pentru descifrarea acestui subiect tabu, prin prezentarea magiei ca  disciplină spirituală profundă, ca artă sacră (care nu are nimic în comun cu satanismul), recuperându-i statutul superior dinamitat de inchiziție, iluminiști și savanții pozitiviști.


25.08
10:00 - 11:00 - "Puterea Lunii sau Despre o puternică știință ancestrală care a influențat ritmul, comportamentele și credințele oamenilor"
În ultima sută de ani, știința validează informații și metode de abordare a realității, care până nu demult erau încadrate în perimetrul ambiguu al superstiției. Orgoliul anumitor structuri de putere, întreținut de discursul oamenilor care postulau o nouă ordine mondială, fără superstiție și fără credință, dominată de rațiune și emancipare s-a dovedit necorespunzător naturii umane, nevoită în prezent  să-și recupereze în forță identitatea și legătura cu mediul înconjurător.
Atelierul dedicat puterii Lunii îi va conduce pe cei prezenți într-o poveste al cărei tâlc este restaurarea ordinii interioare a individului și a grupului/societății ”moderne”.

15:00 - 16:00 - "Povestea de leac și personajele arhetipale din imaginarul colectiv
Prințul, Prințesa, Regele, Regina, Războinicul, Cavalerul, Vindecătorul, Vrăjitoarea, Doica sunt doar câteva personaje arhetipale care există în conștiința omului contemporan. Atelierul propune o formulă magică de activare a ingredientelor inițiatice din poveștile care au străbătut timpul fără a-și pierde vreodată din însemnătate.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu